Blomkålsgratin - skøn og cremet opskrift - fra Pillivuyt

Hovedret

Cremet blomkålsgratin med salvie og hvidløg

Ingredienser

6-8 personer

Mornaysauce:
4 spsk smør
4 spsk mel
1 l sødmælk
lidt friskrevet muskatnød
150 g revet Gruyère el. emmentaler
salt og peber
4 spsk plukket frisk salvie

Gratin:
2 rødløg
2-3 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
1 stort blomkålshoved
2 dl vand
2-3 spsk revet parmesanost
4 spsk rasp

Opskrift

Sådan gør du:

Mornaysauce:

  1. Smelt smørret, og rør mel i lidt ad gangen. Rist det lidt, mens du rører i det, og pisk mælk i lidt ad gangen. Rør med et kraftigt piskeris, til det koger op, og fortsæt ved svag varme i nogle minutter, til saucen er jævn.
  2. Tilsæt muskatnød og ost - rør til osten er smeltet, og saucen er glat. 
  3. Smag til med salt og peber og 3/4 af salvien.
  4. Tænd ovnen på 175-200 °C.

Gratin:

  1. Pil rødløg og hvidløg, og skær i tegn, som varmes i olivenolie i en gryde, indtil de er klare og møre.
  2. Skær blomkålen i mindre buketter - stokken i terningstore stykker - og hæld ned i gryden.
  3. Tilsæt vand, og kom låg på. Lad blomkålen dampe sprød i ca. 2-3 minutter, tag låget af, og lad kog videre, til vandet er fordampet.
  4. Smag til med salt og peber.
  5. Hæld i en smurt skål, og hæld mornaysaucen over, så den dækker blomkålen.
  6. Drys parmesanost og rasp over.
  7. Bag i ca. 25 minutter til gylden, og top med resten af salvien.​

Bon appétit!

Relaterede produkter