Bûche de Noël – den klassiske, franske juleroulade

Dessert af Ditte Julie Jensen

Bûche de noël (fransk juleroulade)

Ingredienser

6-8 personer

Chokoladebund:
100 g æggeblommer
100 g lyst rørsukker
160 g æggehvider
20 g lyst rørsukker
50 g hvedemel
10 g stødt kakao
1 tsk. bagepulver

Nougatcreme:
150 g nougat
100 g god mørk chokolade
1½ dl piskefløde

Chokoladeovertræk:
150 g god mørk chokolade
1½ dl piskefløde
2 spsk. glukosesirup (kan undlades)

I øvrigt:
lidt mandelflager
10 små friske blåbær
lidt mini-marengskys
lidt bronzestøv

Opskrift

Sådan gør du:

Chokoladebund:

  1. Pisk æggeblommer og 100 g sukker sammen til en tyk og luftig æggesnaps.
  2. Pisk æggehviderne let, tilsæt 20 g sukker, og pisk det hele stift.
  3. Vend mel, kakao og bagepulver i æggesnapsen, og vend herefter æggehviderne forsigtig i massen.
  4. Fordel dejen på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag ved 190 grader varmluft i 10-15 min.
  5. Tag bunden ud, og vend den over på frisk bagepapir.
  6. Rul med det samme i rent viskestykke, og læg bunden på køl.

Nougatcreme:

  1. Smelt nougat og chokolade over vandbad.
  2. Varm fløden op til lige under kogepunktet, og vend den sammen med nougatmassen.
  3. Rør cremen glat med en dejskraber i små cirkulære bevægelser.
  4. Dæk cremen med husholdningsfilm, og lad den køle helt af ved stuetemperatur. 
  5. Rul bunden ud, smør et lag nougatcreme på, og rul den stramt sammen.
  6. Stil rouladen på køl i mindst 2 timer. Resten af nougatcremen opbevares ved stuetemperatur. 
  7. Smør herefter hele rouladens overflade op med nougatcreme. Smør overfladen flot og stramt op.
  8. Stil på køl igen i mindst 1 time - eller gerne natten over. 

Chokoladeovertræk:

  1. Hak chokoladen fint, og kom det op i en skål.
  2. Varm fløde og glukosesirup til lige under kogepunktet.
  3. Hæld fløden over chokoladen, og rør det forsigtigt sammen i små cirkulære bevægelser.
  4. Blend chokoladen igennem til sidst - pas på luftbobler.
  5. Placer den helt kolde roulade på en rist med et fad under.
  6. Hæld den lune chokolade over rouladen, og lad den overskydende chokolade dryppe lidt af.
  7. Placer rouladen på et fad. 
  8. Pensl mandelflager, blåbær og marengskys med lidt bronzestøv og dekorer rouladen med pynten. 

Bon appétit!

Relaterede produkter