Thomas
"Grill med Thomas Alcayaga"

Sommeren topper og indbyder til grill og hygge i haven, eller på terrassen, med venner og familie. Det er næsten et must at bruge fade på grillen, de gør det nemlig muligt at tilberede det meste inden gæsterne kommer. Dermed får gæsterne den fulde grilloplevelse samtidig med at du kan være til stede som vært.

Her får du Thomas opskrift på en lækker grillet lammekølle, tilberedt over nogle dejlige tomater, der får så tilpas lang tid på grillen, at de faktisk ender ud som en sauce, der smager helt fortrinligt.

Til lammekøllen har Thomas valgt at lave en pommes boulangère, der til forveksling minder meget om flødekartofler. Eneste forskel er, at fløden er skiftet ud med en lækker fond.
Ganske ideelt skal disse to retter have cirka lige længe på grillen – eller i ovnen (ja, de kan også tilberedes i varmluftsovn).

Imponér dine gæster med denne lækre grillmiddag. 

Se også andre lækre opskrifter af Thomas Alcayaga nedenfor.

Bon appétit

Lammekølle med pommes boulangère
Se med her, hvor Thomas Alcayaga viser dig hvordan du skridt for skridt tilbereder denne udsøgte grillmiddag
Afspil
  • Opskrift
    Grillet lammekølle med pommes boulangère
    Vis opskrift
    Opskrift til 4-6 personer
    Ingredienser

    forberedelsestid: 20 minutter
    tilberedningstid: 90 minutter

    Pommes boulangère:

    800 gram kartofler
    10 kviste timian
    3 skalotteløg
    salt og peber
    5 dl kalvefond
    evt. en smule olivenolie

    Lammekølle:

    1 lammekølle
    5+5 kviste rosmarin
    5 fed hvidløg
    3 spsk. olivenolie
    8 store tomater
    5 laurbærblade
    10 kviste timian

     

    Opskrift

    Sådan gør du:

    Pommes boulangère:

    1. Kartoflerne skæres tyndt. Timian og skalotteløg hakkes.
    2. Læg lag af kartofler, timian og skalotteløg. Gem en smule kartofler til at slutte det pænt af med. Krydr med salt og peber mellem lagene.
    3. Kom fonden på, så den næsten dækker og slut låget af med kartofler. Pensl evt. med olie, så toppen nemmere bliver sprød. 
    4. Grill eller bag i 75 minutter ved 180 grader varmluft eller indirekte varme.

    Lammekølle:

    1. Lammekøllen smøres med olie.
    2. Hak hvidløg og rosmarin og rub det indi lammekøllen sammen med salt og peber. Lad det gerne stå og trække en times tid på køkkenbordet.
    3. Kom olivenolie i bunden af et fad og læg tykke skiver tomat heri. Top med krydderurter.
    4. Brun lammet af ved direkte varme og læg det herefter over på tomaterne i fadet. Grill ca. 75 minutter ved indirekte varme eller i varmluft.
    5. Lad lammet trække før det skæres.

    Server med en grøn salat med vinaigrette.

    Bon appétit

  • Opskrift
    Lammerack med ratatouille
    Vis opskrift
    Opskrift til 4 personer
    Ingredienser

    2 lammeracks
    2 spsk olivenolie
    3 fed hvidløg
    5 kviste timian
    salt og peber

    Grillet ratatouille:

    2 peberfrugter
    1,5 courgette
    1,5 aubergine
    3 store tomater - bøf eller tyrehjertetomater er bedst, da der ikke er så mange kerner i.
    2 rødløg
    1 dl olivenolie
    1 god håndfuld basilikum
    10 oreganokviste
    1 ansjosfillet (kan udelades og erstattes af salt)
    1 spsk citronsaft
    salt og peber

    Opskrift

    Sådan gør du:

    Lam:

    1. Med en kniv skrabes benene rene for sener og kød på racket. Bare fordi det godt må se lidt ordentligt ud. Det hedder et "french trim", så det vile kun være passende.
    2. Rids fedtet i små tern, sørg for ikke at skære ned i kødet.
    3. Pres hvidløg, finhak timian. Gnid med olie, timian, hvidløg, salt og peber. Lad det trække en halv til en time på bordet.  
    4. På en glohed grill brunes kødet af på alle sider og tages af.

    Ratatouille:

    1. Løg, tomat, peberfrugt, aubergine og courgette skæres i 1 cm skiver.
    2. Grill på begge sider og tag fra.
    3. Fordel grøntet ligeligt i et smurt fad. Du bestemmer hvor sirligt.
    4. Blend olivenolie, basilikum, oregano, ansjoser, citronsaft, peber og en smule salt.
    5. Fordel over det grønne. Sæt lammet på toppen.
    6 Grill ved ca 150 grader i 20 minutter. tag lammet af og lad det trække 10 minutter væk fra varmen. Lad rartatouillen stege videre mens det trækker.
     

    Server med en grøn salat og et godt glas rødvin

    Bon appétit

  • Opskrift
    Torsk med hollandaise - på grillen
    Vis opskrift
    Opskrift til 4 personer
    Ingredienser

    300 g cherrytomater på stilk
    8 skrællede, hvide asparges
    8 forårsløg
    4x 150-175 g torskeloin
    4 kviste citrontimian
    4 spsk olivenolie
    salt og peber
    frisk dild

    Hollandaise:

    2 æggeblommer
    250 g smør
    2 spsk citronsaft
    2 spsk vand
    salt og peber

    Opskrift

    Sådan gør du:

    1. Trim toppen ogbunden af forårløgene. Skræl de hvide asparges.
    2. Kom smørret i en gryde eller skål, som kan klare at komme på grillen. Kom det på grillen sammen med grøntsagerne. grill i ca 5-7 min ved direkte, mellem varme.
    3. Mens grøntet griller trimmes fisken og lægges i serveringstallerknerne. Drisles med en smule olivenolie og krydres med salt, peber og citrontimian.  
    4. Kom fisken på grillen og kom grøntet ved. Grill ca. 10-12 min ved ca 150 grader under låg (det afhænger lidt af tykkelsen på fisken). Når du kan trykke let på den og lammellerne skiller fisken, så er den færdig.
    5. Tag fisken af varmen, lad den trække mens du laver hollandaisen. Top den med lidt frisk dild lige før servering.

    Hollandaise:

    1. Kom æggeblommer, vand og citronsaft i en gryde.
    2. Over lav varme og ved konstant piskning, varmes der til det bliver lysere og luftigt. Du  kan se at det er klar til smørret, når der ikke er luftige bobler tilbage, men den istedet er cremet.
    3. Kom smørret i lidt efter lidt, mens du stadig pisker. Start med det der ligner en lille spiseskefuld og øg mængden så det til sidst er en fin stråle. Du skal kun bruge det klare smør, ikke vallen.
    4. Fortsæt til det har den ønskede konsistens. Jo mere smør, jo tykkere bliver den.
    5. Smag til med ekstra syre, lidt salt og peber.
     

    Server med fisk og grønt

    Bon appétit