Camilla Drost
"Opskrifter med fransk tvist"

Det franske køkken. Yderst populært, og anerkendt verden over for finere madlavning og for dets særdeles høje kvalitet. Derfor kan det også være intimiderende at give sig i kast med franske retter. Vi har bedt Camilla Drost om at skabe opskrifter, der viser, hvor nemt det er at lave lækker fransk mad.

Camilla har blandt andet lavet crème brûlée med grapefrugt. En vaskeægte fransk klassiker, du ofte finder på de franske menukort. Denne udgave med et syrligt tvist, er både nem og hurtig at lave, og vil med garanti skabe glæde blandt dine gæster. 

Se også andre af Camillas opskrifter nedenfor.

Bon appétit!

I videoen finder du en hurtig gennemgang af opskriften, hvis du vil gøre Camilla kunsten efter, og lave lækker crème brûlée med grapefrugt.
Afspil
  • Opskrift
    Croque Madame i fad
    Vis opskrift
    Opskrift til 6 små croque madames
    Ingredienser

    Til bechamelsauce
    20 gram smør
    20 gram hvedemel
    300 ml sødmælk
    Revet muskatnød
    ½ tsk. timian
    Havsalt og peber

    Til croque madame
    6 store skiver surdejsbrød
    6 skiver kogt og røget skinke
    150 gram revet gruyère
    Sennep
    Smør til formen + til at pensle
    6 vagtelæg
    Smagsneutral olie til at stege æggene i

    Frisk timian til pynt

    Opskrift

    Sådan gør du:

    1. Forvarm ovnen til 200 °C.
    2. Smør et ildfast fad.
    3. Læg de 6 skiver brød parvis ovenpå hinanden, så du har 3 sandwiches. Halver hver sandwich, så du nu har i alt 6 små sandwiches. Smør den ene inderside med sennep. Læg et lag ost på brødet, så en skive skinke og et lag ost mere. Luk med en skive brød. Placer de 6 sandwiches i det klargjorte fad. Pensl hver sandwich med smeltet smør.
    4. Sæt fadet i ovnen, og bag i 10 min under ovnens grill, til sandwichene er sprøde, og osten er begyndt at smelte.
    5. Imens laves bechamelsaucen ved at smelte smørret i en lille kasserolle. Rør melet i. Tilsæt mælk og timian, og bring i kog, mens der røres. Kog saucen indtil du har en tyk sauce. Smag til med muskatnød, havsalt og peber.
    6. Fordel saucen over hver sandwich. Bag sandwichene i yderligere 10 min. under ovnens grill, til saucen er brunet.
    7. Steg vagtelæggene i olie, mens sandwichene bager i ovnen. Server hver sandwich med et vagtelæg på toppen. Pynt med kviste af timian.

    Bon appétit!

  • Opskrift
    Fransk linsesalat
    Vis opskrift
    Opskrift til 4 personer
    Ingredienser

    Til puy linser med citron:
    2,5 dl puy linser
    6 dl vand
    1 laurbærblad
    revet skal af ½ citron

    Til salat:
    200 gram grønne bønner
    200 gram cherrytomater
    to håndfulde sprøde salatblade
    6 radiser
    50 gram soltørrede tomater i olie
    4 hele artiskokhjerter i olie
    50 gram oliven
    25 gram saltede mandler
    en lille håndfuld bredbladet persille

    Til citronvinaigrette:
    ¼ saltet citron
    1 dl olivenolie
    ½ dl æblecidereddike
    2 spsk. akaciehonning
    1 tsk. sennep
    salt og peber

    brød til servering

    Opskrift

    Sådan gør du:

    1. Begynd med linserne med citron; Kom linserne i en kasserolle sammen med vand, laurbærblad og citronskal. Bring linserne i kog, og kog dem i 20 minutter til de er møre. Hæld vandet fra, smag linserne til med salt og peber, og lad dem køle af, mens de øvrige ingredienser gøres klar.
    2. Lav citronvinaigretten mens linserne koger; Kom alle ingredienserne i en blender, og blend sammen til en ensartet dressing. Smag til med salt og peber.
    3. Klargør herefter de resterende ingredienser til salaten; Blancher bønnerne, halver cherrytomaterne, skær radiserne i skiver, halver artiskokhjerterne.
    4. Saml salaten ved at vende linserne i 2 spsk. citronvinaigrette. Vend herefter bønner, cherrytomater, salatblade, radiser og soltørrede tomater i salaten.
    5. Hæld salaten i en serveringsskål, og pynt med oliven, saltede mandler, artiskokhjerter og bredbladet persille.

    Bon appétit!

  • Opskrift
    Crème Brûlée m/ Grape
    Vis opskrift
    Opskrift til 10 personer
    Ingredienser

    6 æggeblommer
    115 gram sukker
    750 ml piskefløde
    korn af én stang vanilje
    revet skal af én u-sprøjtet grapefrugt
    ca. 100 gram rørsukker til brænding

    Opskrift

    Sådan gør du:

    1. Forvarm ovnen til 140 °C. Klargør et ildfast fad med 10 crème brûléeskåle. Kog 1 liter vand, og stil den til side.
    2. Pisk æggeblommerne med sukker til de er let skummende - et par minutter ved håndkraft er nok.
    3. Bring fløden i kog i en lille kasserolle sammen med vaniljekorn og revet grapeskal. Tag gryden af varmen så snart fløden koger. Hæld den varme fløde - lidt ad gangen - i æggeblommerne, mens der piskes således, at fløden legerer æggeblommerne let.
    4. Hæld 125 ml creme i hver crème brûléeskål. Sæt det ildfaste fad i ovnen, og hæld det forkogte vand i det ildfaste fad således, at vandet når halvvejs op ad crème brûléeskålenes kanter. Bag creme brûléerne i 35 minutter. De er færdige, når de giver efter ved et let tryk – de vil stivne yderligere, efterhånden som de køler af.
    5. Tag crème brûléerne op af vandbadet, og lad dem køle af i min. 3 timer i køleskabet. 
    6. Lige inden servering drysses hver af de afkølede crème brûléer med et tyndt og jævnt lag rørsukker, ca. 1 spsk. Brænd overfladen med en gasbrænder, til den er karamelliseret.

    Bon appétit!

  • Opskrift
    Løgtærte med Gruyère
    Vis opskrift
    Opskrift til 4-6 personer
    Ingredienser

    Tærteform Ø25 cm

    Til tærtedej
    300 gram hvedemel
    150 gram usaltet smør, koldt
    1 tsk. havsalt
    13-16 spsk. isvand

    Til fyld
    750 gram rødløg
    2 fed hvidløg
    2 spsk. smør
    1 tsk. timian
    1 spsk. sherryeddike
    3 æg
    200 gram creme fraiche, 38 %
    150 gram revet gruyère
    Havsalt og peber

    Pynt: brøndkarse

    Opskrift

    Til tærtedej:

    1. Skær smørret ud i 1x1 cm stykker. Hæld mel op i stor skål, og smuldr smørret i melet. Tilsæt isvand lidt ad gangen, og rør rundt med en ske. Tilsæt kun så meget isvand, at dejen kan samles med et let tryk. Hvis smørret begynder at blive varmt, stilles skålen straks i køleskabet, indtil det igen er koldt. Saml dejen til en kugle, og dæk den med et klæde. Lad dejen hvile minimum 30 minutter i køleskabet.
    2. Rul dejen ud på et meldrysset bord, indtil den er 5 mm tyk, og vend den over i en tærteform på 25 cm i diameter. Skær tærtens kanter til, så de stikker 1 cm ud over tærteformens kant. Ombuk tærtens kanter, og pres kanterne godt ind til tærteformens kant. Prik dejen med en gaffel, og lad den hvile i 30 minutter på køl/frys.
    3. Opvarm ovnen til 200 °C. 
    4. Dæk tærtebunden med et stykke bagepapir, og fyld tærten med bønner/ris. Blindbag tærtebunden i 20-25 minutter. Fjern bagepapir og bønner/ris, så snart kanterne begynder at tage farve efter cirka 20 minutter. Bag tærtebunden i yderligere 5 minutter, indtil tærtens bund begynder at se tør ud, og kanterne er gyldne

    Til fyld:

    1. Lav fyldet mens tærten blindbages; Skræl løgene, og skær dem ud i tynde skiver. Pres og hak hvidløgene fint. Brun løg, hvidløg og timian i 2 spiseskefulde smør. Hæld sherryeddike ved efter et par minutter, og lad det stege med til løgene er bløde - 10-15 minutter. Smag til med havsalt og peber.
    2. Slå æggene ud i en skål. Tilsæt creme fraiche, revet gruyère, ½ teskefuld salt og peber. Æggemassen røres let med en gaffel.
    3. Fordel løgene over tærtebunden, og hæld æggemassen over løgene.
    4. Bag tærten i 35 minutter ved 200 °C, indtil æggemassen har sat sig.
    5. Pynt den bagte tærte med et par kviste brøndkarse.

    Bon appétit!

    Tip: Du kan forberede to tærter og fryse den ene. Hvis du vil fryse tærten, sættes den blot i fryseren, efter fyldet er fordelt i tærtebunden (step 3). Tærten kan sættes direkte fra fryseren i ovnen. Bagetiden er i stedet 45-50 min på 200 °C.

  • Opskrift
    Grillede kammuslinger med smørdampet blomkål
    Vis opskrift
    Opskrift til 4 personer
    Ingredienser

    Smørdampet blomkål med citron og estragon:
    1 lille hoved blomkål
    50 gram smør, smeltet
    1 dl vand
    ½ tsk. havsalt
    revet skal af 1 citron
    3 kviste frisk estragon


    Derudover:
    12 kammuslinger
    100 gram stenbiderrogn
    4 spsk. græsk yoghurt, 10 % fedt
    smagsneutral olie
    revet citronskal
    tallerkensmækkere til pynt
    brød til servering

    Opskrift
    Sådan gør du:
    1. Tænd grillen på 200 °C.
    2. Fjern alle blade fra blomkålen, og skær stokken af. Smør et grillfast fad/gryde, og placer blomkålen i fadet. Drys blomkålen med salt, og hæld så vand og det smeltede smør over. Riv citronskal over blomkålen, og læg til slut kviste af estragon på. Dæk fadet med sølvpapir. Bag blomkålen i 35 minutter på grillen ved indirekte varme. Blomkålen er færdig, når du kan stikke en kniv i blomkålen uden for stor modstand. Vend blomkålen ud på et skærebræt, og frigør de små buketter.
    3. Pensl kammuslingerne med smagsneutral olie, og grill dem ved høj varme i 2 minutter på hver side.
    4. Anret forretten ved at smøre en spiseskefuld yoghurt i en cirkel på en tallerken. Fordel 5 buketter blomkål ovenpå yoghurten og derefter 3 kammuslinger. Pynt med stenbiderrogn, revet citronskal og tallerkensmækkere.
    Bon appétit!
  • Opskrift
    Rødbedetærte med gedeost og timian
    Vis opskrift
    Opskrift til 4-6 personer
    Ingredienser

    Tærtedej:
    300 gram hvedemel
    150 gram usaltet smør
    1 tsk havsalt
    13-16 spsk isvand

    Fyld:
    1 løg
    2 fed hvidløg
    750 gram rødbeder
    1 tsk. tørret timian
    1 spsk. balsamico eddike
    3 æg
    250 gram creme fraiche, 18%
    1 tsk. havsalt
    100 gram frisk gedeost, evt. Rosa Mundo fra Tebstup

    Brøndkarse og frisk timian til pynt

    Opskrift

    Sådan gør du:

    Tærtedej:

    1. Skær smørret ud i 1x1 cm stykker. Hæld mel op i en stor skål, og smuldr smørret i melet. Tilsæt isvand lidt af gangen, og rør rundt med en ske. Tilsæt kun så meget isvand, at dejen kan samles med et let tryk. Hvis smørret begynder at blive varmt stilles skålen straks i køleskabet, indtil det igen er koldt. Saml dejen til en kugle, og dæk den med et klæde. Lad dejen hvile minimum 30 minutter i køleskabet.
    2. Dejen rulles ud på et meldrysset bord, indtil den er 5 mm tyk, og vendes over i et tærtefad på 25 cm i diameter. Skær tærtens kanter til, så de stikker 1 cm ud over tærtefadets kant. Ombuk tærtens kanter, og pres kanterne godt ind til tærtefadets kant. Prik dejen med en gaffel, og lad den hvile i minimum 30 minutter – gerne 1-2 timer, da det vil hjælpe dejen med at holde sin form.
    3. Opvarm ovnen til 200 °C. 
    4. Dæk tærtebunden med et stykke bagepapir, og fyld tærten med bønner/ris. Blindbag tærtebunden i 20-25 minutter; Fjern bagepapir og bønner/ris så snart kanterne begynder at tage farve efter cirka 20 minutter. Bag tærtebunden i yderligere 5 minutter, indtil tærtens bund begynder at se tør ud, og kanterne er gyldne

    Til Fyld:

    1. Lav fyldet, mens tærten blindbages; skræl rødbederne, og skær dem ud i tynde skiver af 1-2mm. Hak løg og hvidløg fint. Brun løg, hvidløg og timian i 2 spiseskefulde olie. Når løgene er bløde, tilsættes rødbederne, balsamicoeddike og 1 teskefuld salt. Lad det stege i 10-15 minutter, til rødbederne er bløde.
    2. Slå æggene ud i en skål. Tilsæt creme fraiche, ½ tsk salt og peber. Æggemassen røres let med en gaffel.
    3. Fordel rødbederne over tærtebunden, og hæld æggemassen over rødbederne. Smuldr/fordel gedeosten ud over tærten. Pynt evt. med et par kviste timian på toppen. Bag tærten i 30-35 minutter ved 200° C, indtil æggemassen har sat sig.
    4. Pynt den bagte tærte med et par kviste brøndkarse.

    Bon appétit!

  • Opskrift
    Poulet au citron
    Vis opskrift
    Opskrift til 4 personer
    Ingredienser

    250 g tørrede hvide bønner, sat i blød natten over og kogte
    300 g cherrytomater
    2 små courgetter 
    1 rødløg
    4 fed hvidløg
    4 hele kyllingelår
    1 økologisk citron, skåret ud i 8 både 
    olivenolie
    1 dl tør hvidvin
    1 dl grøntsagsbouillon
    10 salvieblade
    2 laurbærblade
    salt, peber
    frisk persille til servering

    Evt. lidt godt brød til servering.

    Opskrift

    Sådan gør du:

    1. Forvarm ovnen til 200 °C.
    2. Halver cherrytomater, skær courgetterne ud i stave af 5-6 cm, og skær rødløg ud i 4 både. Læg alle grøntsagerne i en stor skål, og vend dem med 1 spiseskefuld olie.
    3. Smør det ildfaste fad med lidt olivenolie, og fordel de hvide bønner ud på bunden.
    4. Læg herefter halvdelen af grøntsagerne ud ovenpå bønnerne, derefter de 4 kyllingelår, og afslut med de resterende grøntsager. Pres lidt af saften fra citronbådene ud over kylling og grøntsager, og læg dem herefter i fadet.
    5. Hæld hvidvin og bouillon ved. Hæld lidt olie på kyllingelårene. Fordel laurbærblade og salvieblade mellem grøntsager og kylling. Krydr med masser af sort peber og 1-2 teskefulde havsalt.
    6. Sæt fadet i midten ovnen, og lad det stege i 30-35 minutter, indtil kyllingen er stegt, og saften er klar, når den stikkes med en kødnål. Til slut kan ovnens temperatur eventuelt sættes op på 225 °C, og ovnens grillfunktion kan slås til for at give kylling og grøntsager lidt farve i 5-10 minutter.
    7. Drys friskhakket persille over retten inden servering. Nydes med et stykke godt brød til.

    Bon appétit!